Steun ons en help Nederland vooruit

Detailhandel

De detailhandel zorgt voor veel werkgelegenheid in Huizen, maar de detailhandel staat onder druk. Toch kan de gemeente voor de detailhandel wel een belangrijke rol spelen.
Winkelcentra in de regio versterken elkaar. Gemeentes moeten samenwerken in plaats van concurreren als het om hun winkelcentra gaat. Een gezamenlijke aanpak met betrekking tot openingstijden, uitbreiding en verruiming van ondernemende mogelijkheden is wenselijk. Een onderzoek naar de toekomst van gecombineerde on en offline winkel concepten en het “nieuwe winkelen” kan daarbij een goede basis geven.
Daar waar de gemeente Huizen kan helpen om winkelcentra aantrekkelijker te maken, moet dat zeker gebeuren. Naast de aandacht voor het Oude Dorp, moeten we winkelcentra Oostermeent. Kostmand, Holleblok en Phohi niet uit het oog verliezen. Als het nodig is om een winkelcentrum weer aantrekkelijk te maken, moet de gemeente hierin investeren.

De gemeente Huizen is al jaren bezig om het winkelcentrum Keuchenius te realiseren en ook D66 is voorstander van een mooi winkelcentrum. Feit is echter dat het winkelcentrum nog steeds niet is gerealiseerd en dat de tijden mede door de digitalisering, het online winkelen en de economische crisis behoorlijk zijn veranderd. Het gevolg is dat er leegstand ontstaat van winkelpanden in het oude dorp.

D66 vindt dat snel een besluit moet worden genomen over het Keucheniusterrein. Lukt het niet om een winkelcentrum van de grond te krijgen, dan staat D66 open voor elk goed idee dat passend is in de omgeving (bijvoorbeeld laagbouw woningen in de sfeer van en passend bij het Oude Dorp voor ouderen en/of jongeren en met voldoende groenvoorzieningen) Zolang er nog geen besluit is genomen, wil D66 in overleg met de grondeigenaren en de winkeliersvereniging particulier initiatief stimuleren om het Keucheniusterrein tijdelijk te gebruiken. Bijvoorbeeld voor de zaterdagmarkt en voor seizoensgebonden activiteiten: zoals een poffertjeskraam tijdens voorjaar en zomer en een schaatsbaan in de winter.

Laatst gewijzigd op 16 januari 2014